یکی از رایجترین مشکلاتی که برخی افراد دچار آن هستند، صاف بودن کف پا میباشد. صافی کف پا دارای انواع متفاوتی است که در این مقاله آنها را به شما معرفی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید تا با عارضه کف پای صاف آشنا شویم.
ورود و مشاهده محصولات فروشگاه اینترنتی اورجینال پَل
مشاهده و خرید انواع کفش و کتونی اورجینال
کف پای صاف چیست؟
افرادی که دارای کف پای صاف هستند، هیچ گونه قوسی در زیر پای خود ندارند. کف پای تمام نوزادان در هنگام تولد صاف است. قوس پا از اوایل کودکی شکل میگیرد به همین دلیل اگر بهبود نیابند ممکن است در آینده سبب ایجاد درد در حین راه رفتن شود. به عنوان مثال، ورزش های کششی نیز میتواند در بهبود یافتن قوس کف پا کمک کننده باشد.
اغلب به کف پای صاف، صافی کف پا نیز گفته میشود؛ در این شرایط یک پا و حتی هر دو تا پا هیچ قوسی ندارند. هنگامی که شما ایستاده باشید کف پای شما با سطح زمین همسطح میشود و به اصطلاح به زمین میچسبد. معمولاً در این حالت شما قوسی در کف پای خود مشاهده نمی کنید اما ممکن است گاهاً که پای خود را از زمین بلند میکنید بتوانید قوس کف پا را نیز مشاهده کنید.
تمام کودکان در بدو تولد خود دارای کف پاهای صاف هستند. قوس های کف پا معمولاً از 6 سالگی شکل میگیرند و از طرفی طبق تحقیقات پزشکی به دست آمده، از هر 10 کودک، 2 نفر به صافی کف پا دچار هستند و در سنین بالاتر نیز این مشکل همراه آنان خواهد بود. در این شرایط، اطلاحی برای کف پای صاف استفاده میشود که به آن قوس های افتاده می گویند.
صافی کف پا برای اغلب افراد مشکل جدی محسوب نمیشود. اما این عارضه برای برخی افراد مسبب ایجاد درد و دیگر مشکلات میشود که در این صورت میتوانید با مراجعه به پزشک و به کارگیری درمان های مناسب نسبت به بهبود صافی کف پای خود اقدام نمایید. جالب است که در ایران، پسرانی که دارای کف پای صاف هستند از رفتن به سربازی معاف میشوند.
ورزشهای ساده را دست کم نگیرید!
انواع مختلف صافی کف پا چیست؟
صافی کف پا چه از دوران کودکی شکل بگیرد و چه در دوران بزرگسالی، میتواند مشکلاتی برای شما ایجاد کند. صافی کف پا دارای انواع مختلفی بوده که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
1. انعطاف پذیر (Flexible flat feet)
رایج ترین مدل کف پای صاف، نوع انعطاف پذیر آن است. اگر شما نیز دارای کف پای صاف منعطف یا انعطاف پذیر هستید، میتوانید هنگامی که در حالت نشسته هستید قوس کف پا را مشاهده نمایید. کف پای صافِ انعطاف پذیر معمولاً در دوران کودکی و اغلب نوجوانی شکل می گیرد. در این نوع از صافی کف پا، هر دو پا درگیر شده و با افزایش سن نیز بدتر میشود. تاندونها و رباط های موجود در قوسها در برخی موارد ممکن است منبسط یا کشیده شوند، همچنین ممکن است دچار پارگی و یا تورم نیز شوند.
2. سخت و محکم (Figid flat feet)
پای برخی افراد دارای قوس هایی هستند که به آنها قوسهای سخت و محکم میگویند. این افراد هنگام ایستادن و نشستن، یعنی زمانی که وزن خود را کاملاً روی پا انداخته و یا زمانی که هیچ وزنی روی پاهایشان نیست، هیچگونه قوسی در پای آنها دیده نمیشود. چنین مشکلی اغلب در دوران نوجوانی پیشرفت کرده و در سنین بالاتر بدتر میشود. ممکن است در این شرایط احساس دردناکی داشته باشید. همچنین ممکن است خم کردن پا به سمت بالا، پایین و یا چرخاندن پا به جهتهای دیگر کمی برایتان مشکل باشد. قوس های سخت و محکم نیز هم میتواند در یک پا اتفاق بیفتد و هم در هر دو پا.
3. قوس اکتسابی (Adult-acquired flat foot (fallen arch))
در این نوع از صافی کف پا، برخی از استخوان ها و بافت های پا فروپاشی شده که اصطلاحاً به این شرایط قوس های افتاده می گویند. قوس های افتاده به اکتسابی نیز مشهور هستند که سبب پیچ خوردن پا میشوند و در اغلب موارد میتوانند با درد همراه باشند. این مشکل ممکن است تنها یک پا را تحت تاثیر قرار دهد که رایج ترین آنها سبب التهاب و پارگی تاندون ساق پا (تاندون تیبیال خلفی) میشود که قوس پا را پشتیبانی میکند.
4. تالوس عمودی (Vertical talus)
ورتیکال تالوس یا تالوس عمودی یک اختلال نادر مادرزادی میباشد که بعضی نوزادان در بدو تولد دارای این نقص مادرزادی هستند. ورتیکال تالوس که به آن تالوس عمودی نیز گفته میشود از تشکیل قوس جلوگیری میکند. در این حالت استخوان تالوس مچ پا حالت نامناسبی به خود میگیرد و کف پا را همانند زیرهی صندلی های گهواره ای (rocking chair) میکند. به پای دارای تالوس عمودی، پای راکری نیز گفته میشود.
داشتن پای صاف ممکن است در ژنتیک شما باشد. همانطور که گفته شد قوس کف پا با افزایش سن شکل میگیرد. این قوس ها در پای برخی افراد بیشتر بوده که به آنها قوس های بلند گفته می شود، در برخی افراد قوس پا کمتر بوده و در پای برخی دیگر آنقدر قوس کم است که به آن غایب گفته می شود. هر سه مورد گفته شده میتوانند منجر به صافی کف پا شوند. برخی مشکلات نیز ممکن است در بزرگسالان موجب تشدید خطر به وجود آمدن صافی کف پا شود که عبارتند از:
1. آسیب دیدگی تاندون آشیل 2. شکستگی استخوان 3. فلج مغزی 4. دیابت 5. سندروم داون 6. فشار خون بالا 7. چاقی 8. بارداری 9. روماتیسم مفصلی یا آتریت روماتوئید
علائم صافی کف پا چیست؟
بسیاری از افرادی که دارای کف پای صاف هستند، از جانب درد یا مشکل خاصی اذیت نمیشوند اما برخی افراد علائم خاصی را مشاهده میکنند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
گرفتگی عضلات پا
-
درد عضلانی (احساس درد یا خستگی) در پا یا ساق پا
-
احساس درد در قوس پا، مچ پا و پاشنه پا
-
احساس درد در راه رفتن یا تغییر در حالت راه رفتن
-
تغییر شکل انگشتان پا
صافی کف پا چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشکان و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی شما میتوانند با ارزیابی علائم و ارزیابی ظاهری پای شما در هنگام ایستادن، نشستن و راه رفتن، صاف بودن کف پای شما را تشخیص دهند. در برخی موارد نیز ممکن است برای تشخیص صاف بودن کف پا با استفاده از اشعه ایکس از پای شما عکس گرفته شود.
هر آنچه که لازم است درباره انحراف شست پا بدانید؛ کلیک کنید
صافی کف پا چگونه درمان میشود؟
بسیاری از افراد که دارای کف پای صاف هستند مشکلات قابل توجهی نداشته و نیاز به درمان ندارند. اما در مواردی مانند پادرد، گرفتگی عضلات و... ممکن است پزشک درمان های غیر جراحی را توصیه کند چراکه به ندرت پیش میآید که افراد برای درمان صافی کف پا مجبور به جراحی تاندون یا استخوان پا شوند.
برخی از درمان های غیر از جراحی عبارتند از:
-
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
-
استراحت و استفاده از یخ برای کاهش التهاب و درد
-
درمانهای فیزیکی برای کشش و تقویت تاندون ها و عضلات گرفته یا سفت شده و همچنین بهبود انعطاف پذیری و تحرک عضلات
-
کفی و کفشهای سفارشی
چطور از صافی کف پا جلوگیری کنیم؟
اغلب برای جلوگیری از ایجاد صافی کف پا کاری از دست شما بر نمیآید چرا که ممکن است صاف شدن کف پا در ژنتیک شما وجود داشته باشد. از این رو، میتوانید با حفظ وزن مناسب درد ناشی از صافی کف پا را کاهش دهید.
کارشناسان سایت اورجینال پَل به صورت 24 ساعته از طریق راه های ارتباطی زیر آماده پاسخگوئی به تمامی سوالات شما عزیزان میباشند:
صفحه رسمی اینستاگرام: original.pal
واتساپ: 09120387302
تلفن تماس: 08138283237 - 08138263633
دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید