زانوی پرانتزی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد بدون آنکه از وجود آن مطلع شوند دچار آن هستند. بنابراین تشخیص آن و دانستن راه های درمان از جمله الزاماتی است که هر فرد باید بداند. امروز در این پست اورجینال پَل به شما خواهیم گفت که چطور میتوانید وجود زانوی پرانتزی را تشخیص دهید. با ما همراه باشید.
ورود به صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی خرید کفش و کتانی اورجینال پَل
جهت مشاهده انواع کفش و کتونی اسپرت اورجینال کلیک کنید!
پای پرانتزی یا زانوی پرانتزی چیست؟
در پای پرانتزی ساق پا به سمت بیرون زانو خم میشود، حتی زمانی که مچ پاها کنار یکدیگر قرار گرفته اند نیز زانوها از هم فاصله دارند. به زانوی پرانتزی، ژنو واروم (Genu Varum) نیز میگویند.
تشخیص هم راستا بودن پاها بسیار مهم است؛ در وضعیت عادی هنگامی که به صورت ایستاده هستید باسن، زانوها و مچ پا باید در یک راستا باشند. به عبارتی دیگر، اگر از باسن تا مچ پا خطی ایجاد کنید، آن خط باید مستقیماً از مرکز زانو عبور کند. اگر با خط فرضی که کشیدید مشاهده کردید که زانو به دو طرف خط متمایل شده است، دو صورت را مشاهده خواهید کرد؛ اگر زانو به سمت بیرون متمایل بود دچار زانوی پرانتزی و اگر به داخل متمایل بود دچار زانوی ضربدری یا X هستید.
تاثیر کفش نامناسب بر سلامت بدن
پای پرانتزی در کودکان
بسیاری از کودکان دارای پای پرانتزی فیزیولوژیکی هستند. این عارضه بدون خطر و بسیار خفیف است و نیازی به درمان ندارد چرا که در سن کودکی پای آنها هنوز کاملاً شکل نگرفته و ممکن است در آینده این مشکل را نداشته باشند. معمولاً این عارضه در پای کودکان به صورت متقارن است و میتوان گفت زانوی پرانتزی به تدریج تا 5 سالگی از بین میرود.
اگر پزشک حین معاینه و آسیب شناسی (پاتولوژیک) یک یا چند مورد از موارد زیر را در پای کودک مشاهده کند باید به وجود عارضهی پای پرانتزی مشکوک شود.
1. خمیدگی شدید 2. خمیدگی یک طرفه (این خمیدگی فقط در یک پا دیده میشود) 3. قامت کوتاه 4. چاقی شدید 5. سنین بالای دوسال
برخی عوامل از جمله ضربه، عفونت، بیماری لونت (Blount's Disease)، راشیتیسم، دیسپلاری اسکلتی و همیلیا تیبیا میتوانند مسبب ایجاد خمیدگی پاتولوژیک (ناهنجاری زانوی پرانتزی) شوند.
بیماری بلونت: بیماری است که در صفحات رشد استخوان زانو اختلال ایجاد میکند و باعث میشود ظاهر پای کودک کج شود. در درمان اولیه این بیماری ممکن است به زانوبند یا بریس پا نیاز باشد.
دیسپلازی اسکلتی: یک اصطلاح پزشکی برای حدوداً 400 گروه بیماری است که به رشد استخوان، عملکرد عصبی و رشد غضروف اثر میگذارد؛ از جمله شایع ترین آن اکندروپلازی (achondroplasia) میباشد. اکندروپلازی یک بیماری مادرزادی است که موجب بدهنجاری و کم رشدی استخوان میشود.
همیلیا تیبیا: نیز به کوتاهی یا عدم رشد استخوان ساق پا گفته می شود.
راشیتیسم: پزشک معالج شاید برای درمان، ویتامین دی و کلسیم را به رژیم غذایی اضافه کند. اگر با وجود درمان همچنان شاهد عارضه پای پرانتزی بودید، ممکن است برای اصلاح آن نیاز به جراحی باشد.
هر آنچه لازم است درباره انحراف شست پا بدانید!
پای پرانتزی در کودکان چگونه تشخیص داده میشود؟
آیا پای پرانتزی اصلاح پذیر است یا خیر؟
در صورت مشکوک شدن به علت دلایل آسیب شناسی، پزشک ممکن است برخی آزمایشات را نظیر آزمایش و اشعه ایکس برای تشخیص پای پرانتزی انجام دهد.
آیا پای پرانتزی در کودکان اصلاح میشود؟
پای پرانتزی در کودکان نوپای زیر دوسال اساساً خود به خود بهبود مییابد. پای کودکان بالای دو سال بسته به علت موجود قابل درمان خواهد بود که در طول این زمان فرد باید تحت پیگیری و معالجه پزشک باشد.
پای پرانتزی در کودکان چگونه درمان میشود؟
هیچگونه درمانی برای کودکان و کودکان نوپا تا زمانی که شرایط وخیم شود لازم نیست. اگر پای پرانتزی تا بعد از دوسالگی ادامه یابد، درمان بسته به شرایط پای فرد انجام میشود. راه ها و فرایند درمان آن شامل کفشهای مخصوص، زانو بند، بریس پا، قالب گیری کفی، عمل جراحی میباشد.
چگونه میتوان از پای پرانتزی در نوزادان و کودکان جلوگیری کرد؟
هیچ راهی برای جلوگیری از کج شدن پا در کودک و نوزاد وجود ندارد؛ اما شما میتوانید با جلوگیری از عوامل مشخصی که باعث پای کج و پرانتزی میشود، جلوگیری کنید. برای جلوگیری از ابتلا به راشیتیسم از کافی بودن ویتامین D و کلسیم در رژیم غذایی اطمینان حاصل کنید.
کف پای صاف چیست؟ چه کفشی مناسب آن است؟
چقدر طول میکشد تا کف پا صاف شود؟
به محض اینکه کودکان شروع به راه رفتن میکنند، کف پای آنها نیز شروع به صاف شدن میکند. معمولاً بین سنین 11 تا 18 ماهگی این اتفاق می افتد.
چه زمانی باید در رابطه با کجی پای کودک نگران شد؟
اگر پای پرانتزی و کج کودک تا دو سالگی هنوز از بین نرفته بود، به پزشک مراجعه کنید. پزشکان پا را معاینه میکنند و با بررسی شرایط، درمان را برای اصلاح کج بودن پا شروع می کنند.
پای پرانتزی در بزرگسالان چگونه درمان میشود؟
در این قسمت به پای پرانتزی در بزرگسالان و نوجوانانی که به بلوغ جسمانی (رشد استخوانهای آنها تکمیل شده است) رسیده اند میپردازیم.
آیا داشتن پای پرانتزی درد دارد؟
افرادی که دارای پای پرانتزی هستند اغلب از درد و ناراحتی در زانو و مچ پای خود شکایت دارند و در رابطه با پیشرفت آرتروز در آینده بسیار نگرانند. بسیاری از افراد جوان درد کمی دارند اما آنها بیشتر در رابطه با ظاهر کج و خمیدهی پا احساس خجالت میکنند. افراد میان سال دارای پای پرانتزی با تحلیل رفتن و از کار افتادن زانو که اغلب درد زیادی دارد رو به رو هستند.
چرا باید پای پرانتزی درمان شود؟
ممکن است به زانو آسیب وارد شود؛ در پای پرانتزی، زانو وزن نامتعادلی را تحمل میکند که تحمل این وزن برای زانو دشوار است و این فشار منجر به پارگی منیسک زانو و همچنین غضروف مفصلی میشود که میتواند سبب درد نوار ایلیوتیبال (IT- iliotibial) شود. به عنوان مثال در مفصل، غضروف شکاف میخورد و لایه لایه میشود و باعث سایش استخوان میشود. چندین عوامل دیگر نظیر چاقی، سابقه آرتروز در خانواده و فعالیت های فیزیکی زیاد نیز به از بین رفتن مفصل در استخوان سرعت می بخشد. به عبارتی دیگر، هر دو نوع افراد چاق و دارای تناسب اندام با پای پرانتزی در معرض خطر هستند.
آیا بهترین ساعات ورزش کردن را میدانید؟
مزایای ورزش برای پای پرانتزی
ورزش کردن یکی از مهم ترین راه ها برای حفظ سلامت کلی بدن شماست؛ وجود عارضه پای پرانتزی نباید مانع ورزش کردن شما شود. بسیاری از افرادی که دارای پای پرانتزی هستند بدون هیچ مشکل و یا دردی قادر به ورزش کردن هستند. با مراقبت از زانوها و به درستی ورزش کردن شاید بتوانید از بروز برخی مشکلات جلوگیری کنید. به عنوان مثال، کشش و تقویت ران و ساق پا به سلامت زانوهای شما کمک خواهد کرد. ورزش و کنترل وزن نیز از مشکلات مفصلی جلوگیری میکند. همچنین چاقی ریسک ابتلا به آرتروز زانو را افزایش میدهد. اگر وزن شما بالا است و دارای پای پرانتزی هستید، خطرات ناشی از زانوی پرانتزی برای شما 5 برابر بیشتر از افراد چاقی است که پای پرانتزی ندارند. بر اساس برخی از تحقیقات درست ورزش کردن میتواند در پای پرانتزی به کاهش میزان فاصله زانوها کمک کند.
ورزشهایی که به پای پرانتزی کمک میکند:
طبق تحقیقات به دست آمده، انجام ورزشهای کششی برای عضلات لگن و ران و و همچنین تقویت آنها به اصلاح پای پرانتزی کمک کرده و همچنین سایر آسیب ها را به حداقل می رساند.
ورزشهایی که به پای پرانتزی (ژنو واروم - genu varum) کمک میکند شامل موارد زیر است:
1. کشش همسترینگ
2. کشش کشاله ران
3. کشش عضله پریفورمیس (عضله ای در ناحیه باسن – Piriformis)
4. کشش عضله سرینی میانی با کِش لوپ (عضله پهلوی ران)
انواع ورزش برای بهبود تعادل
اگر فردی دارای پای پرانتزی هستید ممکن است شاهد اختلالاتی در حفظ تعادل خود باشید. برخی از بهترین ورزش ها برای حفظ تعادل عبارتاند از:
1. ایستادن تک پا: ایستادن روی یک پا
2. ایستادن پشت سرهم: ایستادن یک پا جلوی پای دیگر
3. تمرین با توپ بوسو (BOSU): ورزش با استفاده توپ تعادلی بوسو (سطحی که روی آن گرد است)
4. برد تعادل یا برد BAPS: ایستادن روی تخته ای که تکان میخورد به بهبود تعادل کمک میکند.
قبل از شروع هرگونه تمرین ورزشی، با پزشک معالج و فیزیوتراپیست مشورت کنید. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا مطمئن شوید تمرینات گفته شده برای شما بی خطر و ایمن هستند.
با چه کفشی پیاده روی کنیم بهتر است؟
انتخاب فعالیت های ایمن
تمرین هایی که بی فشارند یا فشار کمی دارند، سلامت زانوی شما را بهتر حفظ میکنند و این نوع ورزش ها فشار وارد شده به مفصل زانو را محدود میکنند و از مشکلات پارگی رباط و سایش زانو جلوگیری میکند. اگر در ساق پای خود درد دارید، ممکن است بخواهید تمرین کم فشاری را انجام بدهید. میتوانید دوچرخه سواری و یا شنا را جایگزین دیگر ورزش ها کنید. همچنین تمرینهای انعطافی و تعادلی همانند یوگا، تای چی و پیلاتس میتواند بسیار مفید و سودمند باشد.
ورزش هایی که پیشنهاد میشوند: ورزش هایی که پیشنهاد نمیشود:
شنا، دوچرخه، قایقرانی، یوگا، پیلاتس، تای چی دویدن، فوتبال، ایروبیک، بسکتبال، تنیس
پزشک چگونه میتواند به شما کمک کند؟
اگر شما در زانوی خود درد دارید یا زانو آسیب دیده است، قبل از شروع هرگونه برنامه ورزشی با پزشک معالج مشورت کنید.
اگر شما دارای پای پرانتزی هستید، پزشک متخصص میتواند شما را از انجام درست تمرینات ورزشی مطمئن کند. بهترین جا برای شروع درمان، فیزیوتراپیست است که مخصوص شرایط ارتوپدی میباشد.
پزشک معالج شما ممکن است به شما کفی داخلی کفش، بریس ساق پا و یا زانو بند برای تمرینهای ورزشی اصلاحی پیشنهاد بدهد. کفی های داخلی مخصوصاً برای تصحیح راه رفتن ساخته شده است.
بریس های اصلاحی بطور متداول برای کودکانی که دارای پای پرانتزی هستند و نیاز به درمان دارند مورد استفاده قرار میگیرد و این شامل اصلاح پا، قوزک پا و زانو میشود که میتواند شبانه روز مورد استفاده قرار گیرد.
بریس ها بطور کلی برای اصلاح پای پرانتزی در بزرگسالان استفاده نمیشود چرا که ممکن است این عارضه را بهبود بخشند و یا آن را بدتر کند؛ از این روز مشورت با پزشک را اولویت قرار دهید.
ویژگی کفش های اصلاحی برای پای پرانتزی
حفظ پا در حالت مناسب: دارا بودن ویژگی هایی نظیر خمیدگی مناسب و استحکام یا کنترل حرکت، به حرکت صحیح و توازن مناسب برای اصلاح پای پرانتزی کمک میکند.
اندازه ساق انواع کفش: بوت های بلند و کفش های پاشنه بلند ظاهر پای پرانتزی را کمتر نشان میدهد.
ضربه گیری: ضربه گیر مناسب برای راحتی پا با لایه میانی دارای تکنولوژی ایوا (EVA) و زیره بسیار مقاوم لاستیکی، راحتی و نگهداری لازم را فراهم میکند.
قسمت رویه کفش: ساختار نرم و تنفس پذیر رویه کفش برای راحتی بیشتر که معمولاً از تکنولوژی مِش (Mesh) ساخته میشوند.
مواردی که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید:
-
به شیوه صحیح پیادهروی کنید!
-
نحوه شستن کفش و کتونی سفید
-
نکات مهم پوشیدن کفش پاشنه بلند که هر فرد باید بداند!
-
علت درد پاشنه پا
کارشناسان سایت اورجینال پَل همواره از طریق راه های ارتباطی زیر آماده پاسخگوئی به تمامی سوالات شما عزیزان میباشند:
صفحه رسمی اینستاگرام: original.pal
واتساپ: 09120387302
تلفن تماس: 08138283237 - 08138263633
دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید