درد سیاتیک چیست


سیاتیک چیست؟ چه زمانی رگ سیاتیک رخ می دهد؟ آیا نوع کفشی که می‌پوشیم به سیاتیک مرتبط است یا خیر؟ این‌ها از جمله سوالاتی است که بیشتر افراد به دنبال جواب آن هستند. شاید جالب باشد که بگوییم نوع کفش و کتونی که می‌پوشید نیز میتواند بر سیاتیک تاثیر بگذارد! با ما همراه باشید تا در این پست اورجینال پَل به تمام سوالات شما در این رابطه پاسخ دهیم.

ورود به صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی خرید کفش و کتانی اورجینال پَل

جهت مشاهده انواع کفش و کتونی اورجینال اینجا کلیک کنید!

سیاتیک چیست و آیا ربطی به نوع کفش دارد؟

 

سیاتیک (Sciatica) به دردی گفته می‌شود که در طول عصب سیاتیک پخش شده و این عصب از پایین کمر تا باسن و پایین پا امتداد دارد. بطور معمول سیتاتیک فقط یک سمت بدن شما را تحت تاثیر قرار میدهد.

سیاتیک بیشتر زمانی که به اصطلاح فتق دیسک، خار استخوان در ستون فقرات یا باریک شدن ستون فقرات (تنگی کانال نخاعی) بر روی قسمتی از عصب فشار بیاورد، رخ می دهد که این عوامل سبب التهاب، درد و اغلب بی حس شدن پای آسیب دیده می‌شود.

اگرچه درد ناشی از سیاتیک ممکن است خیلی شدید باشد، اما در بسیاری از موارد با درمان‌های غیر از جراحی در چندین هفته قابل درمان است. افرادی که دارای درد شدید سیاتیک همراه با ضعف قابل توجه پا یا تغییرات روده و مثانه می‌باشند، ممکن است مجبور به عمل جراحی شوند.

 

سیاتیک چه علائمی دارد؟

دردی که از پایین ستون فقرات (کمر) تا باسن شروع می‌شود و تا پشت ساق پا ادامه دارد نشانه سیاتیک است! شاید در هر نقطه از مسیر عصب احساس ناراحتی و درد کنید اما ممکن است درد سیاتیک بیشتر در قسمت کمر تا باسن و پشت عضله پا ایجاد شود. میزان درد میتواند از خفیف تا شدید، احساس سوزش یا حتی درد طاقت فرسا متفاوت باشد. گاهی اوقات ممکن است درد آن مانند شوک ناگهانی یا شوک الکتریکی باشد و هنگام سرفه یا عطسه نیز بدتر شود، همچنین نشستن طولانی مدت درد و علائم آن را بدتر کرده و معمولاً یک طرف بدن را تحت تاثیر قرار میدهد.

همچنین برخی از افراد ضعف عضلانی، بی حسی و مور مور شدن در پا یا ساق پا را دارند. ممکن است در یک قسمت پا احساس درد داشته باشید و قسمت دیگر پا بی حس باشد.

درد رگ سیاتیک چگونه است؟

دلایل ابتلا به سیاتیک

سیاتیک زمانی به وجود می‌آید که عصب سیاتیک تحت فشار قرار گرفته و معمولاً توسط فِتق دیسک در ستون فقرات و یا با رشد بیش از حد استخوان (خار استخوان) ایجاد می‌شود. به ندرت عصب میتواند توسط تومور فشرده شود یا از طریق یک بیماری مانند دیابت آسیب ببیند.

 

عوامل خطر در سیاتیک چیست؟

سن: تغییرات مرتبط با افزایش سن در ستون فقرات، مانند فِتق دیسک و خار استخوان شایع‌ترین علت ابتلا به سیاتیک است.

چاقی: با افزایش فشار بر روی ستون فقرات، وزن اضافی بدن میتواند به تغییرات ستون فقرات شدت دهد.

شغل و حرفه: مشاغلی که در آن باید فرد کمر خود را خم کند یا بار سنگینی را حمل کند یا مدت طولانی موتور سواری کند ممکن است در ایجاد سیاتیک نقش داشته باشد، اما هنوز دلیل قطعی مبنی بر این موضوع وجود ندارد.

نشستن طولانی مدت: افرادی که مدت طولانی می‌نشینند یا لایف استایل بی تحرکی دارند بیشتر از افراد فعال در معرض ابتلا به سیاتیک هستند.

دیابت: بیماری دیابت که بر نحوه استفاده بدن از قند خون تاثیر میگذارد، خطر آسیب عصبی را افزایش می دهد.

کفش نامناسب: یکی از دلایلی که شاید بی اهمیت باشد اما تاثیرات چشمگیری را شامل می‌شود، نوع کفشی است می‌پوشید! پوشیدن کفش نامناسب میتواند بر روی عصب سیاتیک شما اثر بگذارد؛ برای مثال کفش‌های لژدار یا پاشنه بلند میتواند تاثیرات منفی بر روی عصب سیاتیک بگذارد و در نهایت منجر به درد شود.

کفش‌هایی که کفی داخلی آنها به خوبی لایه گذاری نشده است یا پیشتیبانی مناسبی را برای قوس پا فراهم نمی‌آورند نیز میتواند سبب سیاتیک شود. کفش‌های نامناسب در هر قدم که فرد برمیدارد تاثیرش را به کمر وارد کرده و این موضوع بسیار زیان‌بار است.

 

در صورت ابتلا به سیاتیک چه عوارضی ممکن است به وجود آید؟

اگرچه بسیاری از افرادی که به سیاتیک مبتلا شده اند بهبود می‌یابند، اما در اغلب اوقات بدون درمان شدن این عارضه، قطعاً سیاتیک سبب آسیب‌های عصبی دائمی در فرد خواهد شد. در صورت داشتن هر کدام از مواردی از جمله بی حس شدن پا، ضعف پای آسیب دیده و از دست دادن عملکرد روده و مثانه سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

راهنمای انتخاب کفش مناسب برای درمان درد کمر و ستون فقرات

 

پیشگیری از ابتلا به سیاتیک

همیشه پیشگیری از سیاتیک امکان پذیر نیست، ممکن است به صورت ناگهانی این وضعیت عود کند. موارد گفته شده در قسمت زیر میتواند نقش کلیدی در پیشگیری از سیاتیک داشته باشد:

بطور منظم ورزش کنید؛ برای نگه داشتن قوس کمر، بطور ویژه‌ای به ماهیچه‌های اصلی خود توجه کنید؛ ماهیچه‌های شکم و ماهیچه‌های کمر برای حفظ تعادل و طرز ایستادن بسیار ضروری می‌باشند. برای انجام فعالیت‌های ورزشی خاص حتماً با پزشک مشورت کنید.

درست نشستن؛ صندلی مناسبی را انتخاب کنید که دارای تیکه گاه خوب، دسته و پایه چرخان باشد. برای حفظ انحنای طبیعی بدن خود، یک بالش کوچک یا حوله رول شده را پشت قوس کمر خود بزارید و همچنین زانو و باسن خود را در یک راستا نگه دارید.

نحوه صحیح نشستن برای بهبود درد کمر و سیاتیک

 

انجام صحیح فعالیت های بدنی روزانه؛ اگر مدت طولانی در روز می‌ایستید، یکی از پاهایتان را روی یک چهار پایه یا جعبه کوچک بگذارید تا استراحت کنند. هنگامی که جسم سنگینی را برمی‌دارید، اول بنشینید و سپس وسلیه را بردارید. صاف بنشینید و بلند شوید در واقع برای برداشتن وسیله خم نشوید. کمر خود را صاف نگه دارید و فقط بر روی زانو خم شوید. وسیله را نزدیک بدن خود نگه دارید و از بلند کردن و چرخاندن وسیله همزمان خودداری کنید. اگر وسیله بسیار سنگین و بزرگ بود حتماً از شخص دیگری برای برداشتن آن کمک بخواهید.

 

آیا پیاده روی برای سیاتیک مفید است؟

تحقیقات نشان داده است که پیاده روی اگر در زمان مناسب و به درستی انجام شود حتی برای سیاتیک بسیار مفید است. در حالت کلی، اگر سیاتیک شدید نشده باشد یا عصب تحت فشار در هر حرکت باعث ایجاد درد نشود، فرد میتواند پیاده روی کند و یا فعالیت‌های خاصی مانند ورزش‌های سبک تا ملایم را نیز انجام دهد.

این فعالیت‌ها شامل ورزش‌هایی می‌باشند که به طرز ایستادن و نشستن صحیح شما کمک می‌کنند، ماهیچه‌های کمر را تقویت کنند و انعطاف پذیری شما را بهبود بخشند. علی‌رغم این، اگر درد شما بسیار طاقت فرسا بود یا اگر درد از ساق پا تا کل پا پخش شد، بهتر است که پیاده روی نکنید و تا زمانی که درد فروکش کند استراحت کنید.

همچنین هنگام پیاده روی همیشه سر خود را بالا نگه دارید، به پاهای خود نگاه نکنید و به رو به رو نگاه کنید. این عمل باعث می‌شود در حالت راه رفتن کمر شما صاف باشد و فشار را از روی ستون فقرات برمی‌دارد. همچنین هنگام راه رفتن دست هایتان را تکان دهید تا به کمر کشش بیشتری بدهید.

اگر درد دارید، هرچند دقیقه یکبار استراحت کوتاهی کنید اما نه خیلی زیاد. اگر درد شما بسیار شدید بود بطور کامل پیاده روی را متوقف کنید و به دنبال درمان باشید.

پیاده روی نیز مانند ایستادن طولانی مدت میتواند سبب تشدید درد شود. در این موارد، بسیار مهم است که بطور مکرر استراحت کنید و سعی کنید طرز ایستادن و نشستن مناسبی را پیدا کنید که برای شما بسیار راحت و مناسب است. همچنین کفش‌هایی بپوشید که کفی و لایه میانی آن سیستم لایه گذاری (Cushioning) داشته باشند و توانایی حفظ تعادل پا را نیز داشته باشند.

 

چه نوع کفشی برای درد سیاتیک مناسب است؟

حال که در مورد درد سیاتیک و نحوه پیاده روی صحیح اطلاعاتی دارید، در این قسمت به کفش‌های مناسب برای درد سیاتیک میپردازیم.

کفش تنیس: کفش های تنیس برای درد سیاتیک گزینه بسیار مناسبی هستند زیرا آنها نگهداری مناسب و سیستم لایه گذاری بسیار خوبی در لایه میانی و زیره کفش دارند. همچنین این کفش ها بسیار سبک بوده به همین سبب عصب سیاتیک را تحریک نمی‌کنند.

 

جهت مشاهده انواع کفش اورجینال مناسب تنیس اینجا کلیک کنید!

 

کفش لوفر: نوع دیگری از کفش‌ها که مناسب مشکل سیاتیک هستند، کفش‌های لوفر می‌باشند، زیرا دارای کفی داخلی نرم و سیستم لایه گذاری شده‌ای هستند که به کاهش ضربه به پا هنگام راه رفتن کمک خواهند کرد.

صندل‌های تخت: صندل های تخت برای کسانی که سیاتیک دارند بسیار مناسب هستند زیرا دارای نگهداری مناسب بوده و به خوبی لایه گذاری شده اند. همچنین این صندل‌ها بسیار سبک هستند و فشاری به پا و عصب وارد نمی‌کنند.

کفش های کوهنوردی: کفش‌های مناسب کوهنوری برای آن دسته از افرادی که سیاتیک دارند بسیار مناسب است؛ زیرا آنها استحکام و نگهداری خاصی را برای پا فراهم می‌کنند. این نوع کفش‌ها بسیار ضخیم هستند، بنابراین به هنگام پیاده روی ضربات را به خوبی به خود جذب کرده و مانع از وارد شدن فشار به کمر، زانو و سیاتیک می‌شود.

کفش رانینگ: کفش یا کتانی‌های مخصوص رانینگ که به آنها کتونی مناسب دویدن نیز می‌گویند، انتخاب بسیار مناسبی برای افرادی که سیاتیک دارند می‌باشند زیرا از پا به خوبی نگهداری می‌کنند و کفی داخلی آن‌ها به خوبی لایه گذاری شده است. این نوع کفش‌ها بسیار سبک بوده و به هنگام راه رفتن ضربات وارد شده به پا را کاهش می‌دهند. شما میتوانید این نوع کفش و کتونی را در برندها و مدل‌های مختلف از فروشگاه اینترنتی اورجینال پَل خریداری نمایید.

پوشیدن کفش مناسب میتواند تفاوت قابل توجهی در کاهش و مدیریت درد سیاتیک ایجاد کند. بنابراین اگر شما با این عارضه درگیر هستید، سعی کنید از یکی از کفشهای مناسبی که در بالاتر توضیح دادیم استفاده کنید.

 

نحوه صحیح فعالیت کردن برای جلوگیری از درد سیاتیک

 

ورزش‌های مناسب برای کمک به کاهش درد عصب سیاتیک

ممکن است پزشک متخصص ستون فقرات برای کمک به کاهش درد عصب سیاتیک ناشی از بیماری دژنراتیو (Degenerative) دیسک چهار مدل ورزش شامل ورزش شیب لگن، کشش زانو تا سینه، چرخش پایین تنه، چهار زانو و کشش دست و پا متقابل را به شما پیشنهاد بدهد. در ادامه این ورزش ها را کامل به شما معرفی می‌کنیم.

 

شیب لگن

هدف از انجام این ورزش تقویت عضلات زیر شکم و کشش کمر می‌باشد. ابتدا باید به پشت دراز بکشید، عضلات شکم خود را سفت کنید، بازدم داشته باشید و سعی کنید پشت خود را به زمین فشار دهید و کمر خود را صاف کنید، در این حرکت 5 ثانیه مکث کنید. 10 بار این حرکت را هر کدام 5 ثانیه تکرار کنید.

 

کشش زانو به سمت سینه

هدف از انجام این ورزش کاهش فشار در عصب کمر بوده و همچنین ممکن است به کاهش کمر درد نیز کمک کند. در این ورزش ابتدا به پشت دراز بکشید، با زانو چپ یا راست شروع کنید، با دستتان زانو را بگیرید و به آرامی زانو خم شده را به سمت سینه فشار دهید، برای 10 ثانیه پا را در همین حالت نگه دارید، همین عمل را با زانوی پای دیگر نیز انجام دهید، این حرکت را 3 الی 5 بار تکرار کنید و 10 ثانیه در همان حالت پا را نگه دارید، سپس با هر دو دست هر دو زانوی خود را به آرامی به سمت سینه بکشید، 10 ثانیه مکث کنید، این حرکت با دو زانو را 3 الی 5 بار انجام دهید و در هر کشش 10 ثانیه مکث کنید.

 

چرخش پایین تنه

هدف از انجام این ورزش افزایش انعطاف پذیری ستون فقرات و همچنین افزایش تحرک در مهره‌های ستون فقرات می‌باشد. ابتدا به پشت دراز بکشید، کف هر دو پا را به صورت صاف روی زمین بگذارید و سپس زانوها را به صورت عمودی خم کنید، در حالیکه هر دو زانو را کنار هم نگه داشته‌اید، زانوهای خود را به سمت دیگر بچرخانید و 3 تا 5 ثانیه مکث کنید، در قسمت کمر و باسن سمت مخالف کشش آرامی را احساس خواهید کرد، سپس عضلات شکم را منقبض کنید و هر دو زانو را به سمت مخالف بچرخانید و 3 تا 5 ثانیه در همان حالت مکث کنید، این حرکت را برای هر پا 10 بار تکرار کنید. برخی از فعالیت‌های ورزشی گفته شده را میتوانید در شکل زیر ببینید.

برخی فعالیت های ورزشی مناسب درد سیاتیک

کشش دست و پای مقابل بصورت چهار دست و پا

هدف از انجام این ورزش: این ورزش برای تقویت عضلات شکمی، کمر و استحکام بخشیدن به این نواحی است.

1. بصورت چهار دست و پا روی زمین نرم قرار بگیرید 2. عضلات شکم را منقبض کنید تا کمر صاف و هموارباشد 3. یکی از پاها را به سمت عقب بکشید و به سمت بیرون صاف کنید 4. در این حرکت 3 الی 5 ثانیه مکث کنید 5. همین حرکت را برای پای مخالف نیز تکرار کنید.

 

هنگامی که شما بتوانید این ورزش را با درد قابل تحمل 10 بار انجام دهید، شما میتوانید حرکت بازو را با هر کشش پا اضافه کنید:

1. دست سمت مخالف پا را به سمت بالا و پایین ببرید 2. در این حرکت 3 الی 5 ثانیه مکث کنید 3. این حرکت را برای سمت مخالف نیز انجام دهید 4. این حرکت را تا 10 تکرار انجام دهید.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

سیاتیک خفیف معمولاً خود به خود بعد از مدتی ار بین می‌رود. اگر خود درمانی علائم شما را کاهش نداد و یا درد شما به تدریج شدید شد یا بیش از یک هفته ادامه یافت به پزشک مراجعه کنید.

علاوه بر این، اگر در کمر یا ساق پا درد شدید، بی حسی و یا ضعیف شدن ماهیچه داشتید، اگر درد آن ناشی از یک آسیب شدید مانند تصادف باشد و یا اگر در کنترل ادرار و یا دفع مشکل داشتید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

 

مواردی که پیشنهاد می‌کنیم مطالعه کنید:

 

کارشناسان سایت اورجینال پَل همواره از طریق راه های ارتباطی زیر آماده پاسخگوئی به تمامی سوالات شما عزیزان می‌باشند:
صفحه رسمی اینستاگرام: original.pal
واتس‌اپ: 09120387302
تلفن تماس: 08138283237 - 08138263633
 

ورود به فروشگاه اینترنتی اورجینال پَل


دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید