مینیسک پا چیست و چه کفشی مناسب این مشکل است؟ چه زمانی باید برای مینیسک پا کفش بخریم و درمان مینیسک زانو چیست؟
مینیسک زانو یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش آید؛ بنابراین بهتر است قبل از مواجه شدن با آن اطلاعات خود را بالا برده و حتی اگر از افرادی هستید که هماکنون با مینیسک پا یا زانو مواجه شدهاید حتماً به شما توصیه میکنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا صفر تا صد این مشکل را به شما توضیح دهیم.
ورود به صفحه اصلی فروشگاه اینترنتی خرید کفش و کتانی اورجینال پَل
مشاهده انواع کفش و کتونی اسپرت اورجینال
مینیسک پا چیست و پارگی مینیسک زانو چگونه اتفاق میافتد؟
منیسک ها (meniscus) بین استخوان ساق پا (tibia) و استخوان ران (femur) قرار می گیرند و از قسمت تحتانی ساق پا در برابر ضربات ایجاد شده توسط وزن بدن محافظت می کنند. مینیسک میانی نیز در قسمت داخلی زانو قرار داشته و مینیسک کناری خارج زانو قرار دارد. در واقع، پارگی منیسک در حالی رخ میدهد که پای ورزشکار ثابت بوده و زانوها خم شده و در این حالت ساق پای فرد پیچ میخورد.
گاهی اوقات مینسیک پا میتواند بصورت توده یا دیسک باشد که به آن منیسک دیسکوئید (discoid meniscus) گفته میشود. منیسک دیسکوئید بیشتر در معرض پارگی میباشد و بیشتر در دوران کودکی ظاهر میشود.
علائم پارگی منیسک پا چیست؟
علائم و نشانههای پارگی مینیسک ممکن است در هر فرد متفاوت باشد، اما درد در مفصل زانو که این درد معمولاً در داخل، خارج و پشت زانو احساس میشود، ورم، گرفتگی و قفل شدن مفصل زانو، ناتوانی در کشش و یا خم کردن مفصل زانو و لنگیدن از جمله رایجترین علائم و نشانههای پارگی مینیسک پا میباشند.
علائم و نشانههای پارگی منیسک زانو ممکن است به دیگر مشکلات و شرایط پزشکی نیز شبیه باشد. برای تشخیص بهتر و دقیق تر مشکل خود، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پارگی منیسک پا چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر به پارگی منیسک مشکوک باشید باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا یک معاینه کامل از شرایط سلامتی و زانوی شما انجام دهد؛ البته ممکن است برای تشخیص بهتر و معاینه مفاصل زانو، اشعه ایکس و اِم آر آی (MRI) را تجویز کند.
علت درد ساق پا چیست؟ کلیک کنید
آیا پارگی مینیسک پا درمان میشود؟
چطور میتوان پارگی مینیسک را درمان کرد؟
درمانهای بخصوصی که توسط پزشک معالج برای درمان پارگی منیسک تجویز میشود، به عواملی نظیر سن، سلامت کلی شما و سابقه بیماری، شدت آسیب، مدت زمان بهبودی، میزان تحمل شما در درمانهای دارویی خاص یا عمل جراحی یا معالجات و باور و ترجیحات شما بستگی دارد.
از جمله راههای درمان پارگی منیسک میتوان به استفاده از یخ، درمان دارویی مانند ایبوپروفن، تمرینات کششی عضله، عمل جراحی آرتروسکوپی ارشاره کرد.
جراحی آرتوروسکوپی چیست؟
آرتوروسکوپی (arthroscopy) زانو روشی موثر میباشد که برای درمان پارگی منیسک مورد استفاده قرار میگیرد. در طول عمل جراحی آرتوروسکوپی، یک لوله کوچک، سبک و بصری (آرتروسکوپ arthroscope) از طریق یک برش کوچک به داخل مفصل وارد میشود. عکسهایی که از داخل زانو بر روی صفحه نمایش داده میشود به پزشک اجازه میدهد تا منیسک هایی که پاره شده اند را اصلاح و یا قسمت پاره شده منیسک را برش دهد. در بیماران جوانتر، تا حد امکان مراقبت از مینیسک زانو برای حفظ سلامتی زانو بسیار مهم است!
پس از اصلاح مینیسک، برای نگه داشتن منیسک در کنار هم از بخیه استفاده میشود و در عین حال آن قسمت بدن را بهبود می بخشد. پارگی منیسک در کودکان با عمل جراحی آرتوروسکوپی درمان میشود، این نوع درمان نسبتاً بهتر از سایر گزینههای درمانی سبب بهبودی فرد میشود.
البته در این بین ورزشهایی برای پارگی مینیسک پا توصیه شدهاند که در ادامه به معرفی برخی از آنها میپردازیم:
9 ورزش مناسب برای پارگی منیسک زانو
ممکن است پزشک معالج برای آن دسته از افرادی که شدت پارگی منیسک آنها کمتر از سایر افراد میباشد، ورزشهای آرام و سبک را به فرد توصیه کند. طبیعی است که این تمرینات کمی ناراحتی ایجاد کند؛ اما اگر هر حرکت ورزشی باعث درد شد انجام آن را متوقف کنید.
مینی اسکات
مینی اسکات (Mini squats) میتواند به تقویت عضلات چهار سر و عضلات بزرگ جلوی ران بدون اضافه کردن فشار زیاد به زانو کمک کند. برای انجام مینی اسکات موارد زیر را در نظر بگیرید:
1. پشت به دیوار بایستید، شانه ها و سر پشت به دیوار باشد 2. پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید و حدود یک فوت از دیوار فاصله بگیرید 3. به آرامی زانو را خم کنید، سپس باسن را به سمت زمین ببرید 4. در حدود 15 درجه خمیدگی پا بایستید 5. در این حالت 10 ثانیه مکث کنید، سپس به آرامی به حالت اولیه برگردید، کمر و شانه ها پشت به دیوار باشد 6. این حرکت را 2 سِت 10 تایی انجام دهید. بین هر ست 30 الی 1 دقیقه استراحت کنید. به یاد داشته باشید قرار گرفتن کمر و شانه پشت به دیوار بسیار مهم است، زیرا فشار روی زانو را کاهش می دهد.
انقباض عضلات چهار سر ران
انقباض عضلات چهار سر ران (Quadriceps setting) یک حرکت کششی میباشد، به این معنی که در این ورزش با حفظ بدن در حالت ثابت، عضلات حالت کششی پیدا میکنند. برای انجام این حرکت موارد زیر را انجام دهید:
1. صاف روی زمین بنشینید یا دراز بکشید و پاها را به سمت بدن بکشید 2. عضلات چهار سر ران را منقبض کنید، با کمک عضلات چهار سر ران پشت زانو را به زمین فشار دهید 3. در این حالت 10 الی 20 ثانیه مکث کنید 4. این حرکت را دو ست 10 تایی انجام دهید و بین هر ست 30 ثانیه الی یک دقیقه استراحت کنید.
بالا آوردن پا در حالت خابیده
این حرکت که (Straight leg raise) نام دارد سبب کشش عضلات همسترینگ و تقویت عضلات چهار سر ران میشود. برای انجام این حرکت موارد زیر را در نظر بگیرید:
1. روی زمین دراز بکشید، پای چپ را روی زمین قرار دهید و پای راست را صاف به سمت بالا ببرید 2. کمر و لگن را در حالت خنثی نگه دارید، پای راست را خم کنید و عضلات ران پای سمت راست را منقبض کنید و به آرامی پای راست را از زمین بلند کنید 3. بعد از بلند کردن پای راست تا حدود 45 درجه، به آرامی پا را به زمین برگردانید 4. این حرکت را 2 ست 10 تایی برای هر پا انجام دهید.
چه کفشی برای پیاده روی بخریم؟
بالا آوردن پا در حالت دمر
این تمرین که (Prone hang) نام دارد سبب افزایش دامنه حرکت زانو میشود. برای انجام این حرکت موارد زیر را در نظر داشته باشید:
1. بصورت دمر دراز بکشید، پا باید از لبه تخت بیرون باشد 2. پای چپ را بالا ببرید و سپس اجازه دهید نیروی جاذبه زانوی چپ را به سمت پایین بکشد، تا کاملاً صاف شود 3. در این حالت 15 الی 30 ثانیه مکث کنید، قبل از اینکه زانوی چپ را به حالت اولیه برگردانید 4. این حرکت را 3 بار تکرار کنید و سپس برای زانوی سمت راست نیز انجام دهید.
حرکت همسترینگ curls
در این حرکت (Hamstring curls) عضلات همسترینگ که عضلات پشت ران هستند تقویت میشوند. برای انجام این حرکت موارد زیر را در نظر داشته باشید:
1. روی شکم دراز بکشید و پا را صاف نگه دارید 2. به آرامی زانو سمت راست را خم کنید، پای سمت راست را به سمت باسن ببرید 3. به آرامی پای راست را پایین بیاورید 4. این حرکت را دو سِت 8 الی 10 تکرار انجام دهید، حدود 30 ثانیه بین هر ست استراحت کنید 5. سپس همین حرکات را برای پای چپ انجام دهید.
حرکت حفره پشت زانو
این نوع حرکت که (Hamstring heel digs) نام دارد تمرین دیگری برای همسترینگ میباشد که میتواند سبب قدرت و استحکام عضلات شکم شود. برای انجام حرکت موارد زیر را در نظر بگیرید:
1. به پشت دراز بکشید، زانو را خم کنید و پا را روی زمین صاف کنید 2. پا را خم کنید اما فقط پاشنه پا زمین را لمس کند 3. پاشنه ها را به زمین فشار دهید، پا را حدود 5 اینچ به بدن نزدیک کنید 4. پاشنه پا را به سمت عقب بکشید، سپس به حالت اولیه برگردید 5. این حرکت را در 2 ست 8 الی 10 تکرار انجام دهید، در هر ست 30 الی 1 دقیقه استراحت کنید.
بخوانید : تاثیر مستقیم کفش بر کمر درد
بلند کردن پاشنه در حالت ایستاده
این ورزش برای تقویت عضلات ساق پا بسیار عالی میباشد. برای انجام این حرکت موارد زیر را انجام دهید:
1. طوری بایستید که پاها به اندازه عرض لگن باز باشد، در عین حال برای داشتن تکیه گاه دست ها را روی میز یا مبل قرار دهید 2. تا جایی که احساس راحتی میکنید پاشنه پا را به آرامی از زمین بلند کنید 3. در همین حالت مکث کنید، سپس به آرامی پاشنه پا را روی زمین بگذارید 4. این حرکت را 3 ست 8 الی 10 تکرار انجام دهید و پس از هر ست 30 ثانیه الی 1 دقیقه استراحت کنید.
حرکت حلزونی
این حرکت بر روی عضلات مختلف شامل عضلات هیپ و عضلات باسن اثر میگذارد. این حرکت را بصورت زیر انجام دهید:
1. به سمت چپ دراز بکشید، باسن و پاها را در یک راستا نگه دارید 2. زانو را 45 درجه خم کنید و به آرامی زانوی پای بالایی را تا جایی که ممکن است بالا ببرید، بدون اینکه کمر و لگن را تکان دهید 3. به آرامی زانویی که بالا برده اید را به حالت اولیه خود برگردانید 4. این حرکت را دو ست 8 الی 10 تایی انجام دهید و در بین هر ست 1 دقیقه استراحت کنید 5. همین حرکت را با پای راست نیز انجام دهید.
کشش پا
تمرین کشش پا سبب تقویت توانایی و قدرت ران ها میشود. فرد میتواند با اطمینان کامل این تمرین را در طور روز چندین بار انجام دهد. برای انجام این تمرین موارد زیر را انجام دهید:
1. روی صندلی یا نیمکت بنشینید و پاها را صاف روی زمین قرار دهید 2. پای راست را خم کنید سپس آن را بلند کنید و بعد پای راست را صاف کنید 3. به آرامی پا را به حالت اولیه خود برگردانید 4. این حرکت را 10 بار تکرار کنید، سپس همین حرکت را برای پای چپ انجام دهید.
ورزشهایی که باید از انجام دادن آنها اجتناب کنید!!
برخی ورزشها برای افرادی که دچار پارگی منیسک پا هستند بسیار دشوار و طاقت فرسا میباشد. شخص دارای مینیسک پا نباید اسکاتهای سنگین و تمریناتی که سبب چرخش یا پیچش زانو میشود و همچنین همراه با وزنه یا دمبل انجام دهد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هر کدام از علائم پارگی منیسک پا که پیشتر گفته شد را داشتید باید با پزشک مشورت کنید، بخصوص اگر علائم بهبود نیافت! پس از مشورت با پزشک برای اطمینان از ایمن بودن میتوانید ورزشهای فوق را به آرامی انجام دهید.
کفش مناسب
هیچگاه با کفش پاشنه بلند و صندل به پیاده روی نمیروید، درست است؟ شاید شما از اینکه کفش نامناسب در هنگام پیاده روی میتواند به پا آسیب بزنید متعجب شوید!
به نقل از مت مینارد (Matt Minard) DPT فیزیوتراپ و متخصص ارتوپد در سیستم سلامت کارولینا (Carolinas Healthcare System)، کفش های شما با هر قدمی که برمیدارید تاثیر زیادی بر روی زانو هایتان میگذارد. کفش مناسب اولین خط دفاعی در مقابل زانو درد است.
همه ی کفشهای مخصوص پیاده روی به یک شکل نیستند. آنها میتوانند از نظر میزان پشتیبانی و لایه گذاری که دارند متفاوت باشند. همچنین طراحی بر لمس کردن کفش و ایجاد نقاط فشار روی پا تأثیر میگذارد که میتواند بر راه رفتن شما اثر بگذارد و به نوبه خود درد زانو را تشدید کند.
مشاهده و خرید انواع کفش و کتونی اورجینال برندهای مشهور ورزشی
چگونه کفش مناسبی خریداری کنیم؟
خرید کفشهای پیاده روی از فروشگاههای معتبر و منحصربهفردی که کارکنان و کادر آن طبق شرایط و نیاز خاص ساختار پای شما به شما کفش معرفی میکنند توصیه میشود. برای مثال، کفش مناسب افرادی که کف پای آنها صاف است با افرادی که کف پای آنها قوس زیادی دارد متفاوت است. شما میتوانید قبل از خرید کفش و کتونی اورجینال، از کارشناسان اورجینال پَل راهنمایی دریافت کنید.
در کل، کفشی را خریداری کنید که انعطاف پذیر باشد. در واقع پیشنهاد میشود کفشی را خریداری کنید که هنگام راه رفتن پنجه کفش به سمت بند کفش بتواند خم شود چرا که یک کتانی مناسب پیاده روی باید به راحتی خم شود. کفشی که به سختی خم میشود پای شما را در تنگنا قرار میدهد، راه رفتن شما را تغییر میدهد و درد زانو را تشدید میکند.
همچنین کفی داخلی کفش را برای تغییرات در ارتفاع از پاشنه پا تا پنجه پا را بررسی کنید. تغییرات باید نامحسوس و ظریف باشد. کفشی که پاشنه آن بلند باشد بر روی خم شدن زانو اثر میگذارد و فشار اضافی را بر مفصل وارد میکند.
چه کفشی فشار از زانو و کمر برمیدارد؟
کفشهای مخصوص پیاده روی با زیره ضخیم تر و ساختاری سفت و سخت طراحی شده اند و به عنوان کفشهای بادوام شناخته میشوند؛ همچنین در مقایسه با راه رفتن با پای برهنه و یا پوشیدن کتانی های انعطاف پذیر با زیره نازک تر، فشار بر روی زانو را افزایش میدهد.
یکی از مهمترین عوامل که در انتخاب کفش راحت باید به آن دقت کنید، عرض زیره کفش و انعطاف پذیری کناره کفش میباشد.
به گفته راجویندر دئو (Rajwinder Deu) استادیار جراحی ارتوپدی در دانشگاه جان هاپکینز (Johns Hopkins)، کفشی بخرید که سایز آن مناسب باشد و شما احساس بهتری داشته باشید.
چه زمانی کفش بخریم؟
اگر میخواهید کفشی با سایز مناسب بخرید، عصرها به خرید کفش بروید. پاهای شما در طول روز وَرم میکند و در پایان روز بزرگتر خواهند شد. همان جورابهایی را بپوشید که در طول روز و هنگام پیاده روی میپوشید. بند کفش را ببندید و کمی راه بروید. در این زمان تنها به احساس راحتی دقت کنید.
به گفته محققان، کفشی که مناسب باشد بلافاصله پس از پوشیدن بسیار راحت خواهد بود. شما نباید در کفش احساس ناراحتی کنید.
چه زمانی کفش را عوض کنیم؟
برخلاف کتانیهای مخصوص رانینگ (دو) که آنها را باید هر 300 الی 500 مایل عوض کنید، کفشهای مخصوص پیاده روی فشاری کمتری جذب میکنند و میتوانند مدت بیشتری دوام بیاورند.
برای اینکه بدانید چه زمانی وقت عوض کردن کتانی است، توصیه میشود به زیرهی کفش توجه کنید، هنگامی که طرح آج دار کفش و پاشنه در یک سمت بیشتر ساییده میشود، آن کتانی باید عوض شود. این شرایط میتواند سبب چرخش یا پیچ خوردن پا شود که فشار اضافی را به زانو وارد میکند و همچنین هنگامی که به سبب از بین رفتن لایه گذاری کفش، کناره کفش و زیره کفش گود میشود، زمان آن رسیده که کتانی جدیدی خریداری کنید!
چطور سایز پای خود را به صورت صحیح اندازه بگیریم؟ اینجا کلیک کنید
مواردی که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید:
-
کفش آدیداس الترا بوست مدل GV7732
-
خار پاشنه چیست؟
-
تکنیک های نگهداری از کفش اورجینال
-
بهترین راه برای کاهش وزن
کارشناسان سایت اورجینال پَل همواره از طریق راه های ارتباطی زیر آماده پاسخگوئی به تمامی سوالات شما عزیزان میباشند:
صفحه رسمی اینستاگرام: original.pal
واتساپ: 09120387302
تلفن تماس: 08138283237 - 08138263633
دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید