علت اصلی گرمای کف پا چیست؟، چطور سندروم سوزش پا (گرمای کف پا) را درمان کنیم؟، چه عواملی باعث گرمای کف پا میشود؟، چه نوع جوراب و کفشی برای حل این مشکل بپوشیم؟
این سوالات از جمله سوالهایی است که ممکن است خیلیها به دنبال پیدا کردن جواب و راه حل درمان آن باشند. با ما همراه باشید تا به بررسی دقیق این موضوع بپردازیم.
انتخاب کفش مناسب پیادهروی بسیار برای سلامت اهمیت دارد! پس اینجا را کلیک کنید تا با بهترین کتونیهای اورجینال پیادهروی رو به رو شوید.
اگر دچار سوزش پا شدهاید و یا گرمای زیادی در کف پاهای خود احساس میکنید:
پاهای خود را حداقل به مدت 15 دقیقه در آب خنک قرار دهید.
(پای خود را در یخ قرار ندهید زیرا ممکن است به پوست پا آسیب برسانید) اما به یاد داشته باشید که این روش ممکن است باعث تسکین درد موقتی باشد.
از قرار دادن پاهای خود در گرما خودداری کنید.
پاهای خود را رو به بالا قرار دهید.
از داروهای ضد درد (مُسکِن) استفاده کنید.
استفاده از کرمها و پمادهای موضعی را از یاد نبرید.
پس از ورزش بلافاصله کفش و جوراب خود را در بیاورید و بگذارید کفش را در هوای آزاد بگذارید.
به طور کلی، میتوان گفت که بهترین درمان خانگی سوزش پا که میتوانید بارها در روز آن را انجام دهید، خیساندن پاها برای چند دقیقه در یک وان آب سرد است. همچنین میتوانید به صورت روزانه پاهای خود را در آبی که حاوی نمک اپسوم یا نمک حمام (منیزیم سولفات) است بگذارید.
گاهی ممکن است افرادی که اهل پیادهروی و دویدن هستند احساس سوزش و گرمای زیادی را در پاهای خود داشته باشند. به طور طبیعی هنگام راه رفتن و دویدن پاها گرم میشوند که میتواند مشکل از جوراب و یا کفش نامناسب باشد. میتوانید با انتخاب جوراب مناسب هر فصل و همچنین انتخاب کفش مناسب این مشکل را حل کنید. اما گاهی ممکن است علائم پزشکی هم علل اصلی باشند. آسیب دیدگی پا میتواند یکی از عوامل باشد اما بهتر است بگوییم که شایعترین دلیل این موضوع آسیب عصبی است که به آن نوروپاتی (Neuropathy) نیز میگویند و اغلب مربوط به بیماری دیابت میباشد. درد ناشی از سوزش پا میتواند به صورت مداوم هم باشد! اما این درد از خفیف تا شدید متغیر است. در این هنگام شما ممکن است در پا و کف پاهای خود گرمای بیش از حد، سوزن سوزن شدن و یا بی حسی احساس کنید.
برای رفع این مشکلات از چه نوع کفشهایی استفاده کنیم؟
بهتر است از کفشهایی که رویه آنها از متریال مِش (Mesh) هستند استفاده کنید تا کفشهای کامل چرم!
کفشی که کاملا از جنس چرم است قابلیت تنفس ندارد اما کتونیهایی که رویه آنها از مِش تشکیل شدهاند قابلیت تنفس داشته و از عرق کردن و گرم شدن پا در داخل کتانی جلوگیری میکند. مِش موجود در رویه کتونی ظاهری مشبک دارد و با منافذ ریزی که دارد سبب عبور هوا به داخل و بیرون کفش میشود. از این رو از گرم شدن پا و عرق کردن و بو گرفتن کتونی در امان خواهید بود. فراموش نکنید که اگر پای شما در کفش زیاد عرق کند ممکن است به بیماریهای پوستی نظیر قارچ پا دچار شوید.
هنگام خرید کفش سایز مناسب انتخاب کنید.
اگر هنگام ورزشهایی مانند بسکتبال، تنیس و رانینگ کفش شما دقیقا فیت پای شما باشد، هیچ گونه هوایی به داخل کفش نخواهد آمد که باعث داغ یا گرم شدن پا میشود. در این شرایط پا در موقعیت بدی قرار گرفته و گاهی احساس سوزش نیز به شما دست میدهد. کفشهایی هم که سایز خیلی بزرگتری نسبت به سایز پای شما دارند ممکن است در اصطکاک شما تاثیر بگذارند؛ یعنی ممکن است اتفاقاتی مانند لیز خوردن و پیچ خوردن پای شما بشوند. همچنین در این نوع کتونیها پای شما بیش از حد در داخل کفش در حال حرکت است.
بند کفش خود را به طور صحیح ببندید.
اگر بندهای کتونی را خیلی محکم ببندید ممکن است گردش خون در پا را منقبض کنید و یا حتی با سفت بستن بیش از حد اعصاب پا را تحریک کنید! بندهای کفش خود را به گونهای ببندید که بتوانید انگشت خود را در زیر محل گره (قسمتی که بندها را گره زدهاید) عبور دهید.
از کفشهای اورجینال استفاده کنید تا از فناوریهای بهروز کتانیهای اصل بهرهمند شوید.
تمامی کفشهایی که دارای تکنولوژی هستند از خستگی زودرس شما در حین پیادهروی و ورزش یا حتی تمرینات طولانی میشوند؛ زیرا خستگی پس از تمرینات و فعالیت طولانی مدت میتواند باعث گرمای پا شود. بسیاری از فناوریها مانند ایوا (EVA)، بوست (Boost)، اورتولایت (Ortholite)، سیستم لایه گذاری کوشن (Cushioning) سبب راحتی و بازگرداندن انرژی تحلیل رفته شما میشوند.
کفی کفش خود را ارتقاء دهید.
راه دیگری که میتوانید امتحان کنید عوض کردن کفی کتونی است. حتی اگر کفش شما قابلیت تنفس پذیری داشته باشد، کفی کفش میتواند سبب گرم شدن پای شما شود. بنابراین کفی کتونی خود را عوض کرده تا ببینید مشکل حل میشود یا خیر. به یاد داشته باشید طبی و ارگونومیک بودن کفی و زیره کفش تاثیرات زیادی بر سلامت شما از جمله دردهای ساق پا، زانو، درد کمر و ستون فقرات شما میگذارد.
آیا میدانستید؟
آیا میدانستید که استرس هم میتواند باعث سوزش، سوزن سوزن شدن، قلقلک، گرمای پا و سایر احساسات نامعمول در ناحیه پا شود؟ به طور کلی هنگامی که بدن شما دچار تنش شده و آدرنالین زیادی در بدن شما ترشح میشود، بدن شما در این زمان خون بسیار زیادی را به اندامهای حیاتی بدن مانند دستگاه تنفس، دستگاه عصبی و... پمپ میکند؛ بنابراین خون موجود در نواحی پای شما کمتر شده و شما احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در پا به ویژه مچ و کف پا را خواهید داشت.
شاید به آلرژی کفش مبتلا باشید!
ممکن است به بیماری آلرژی کفش دچار باشید. این آلرژی به گونهایست که احتمالا شما به جنس متریال یا پارچه استفاده شده، چسب ها، رنگ ها و یا سایر مواد شیمیایی حساسیت داشته باشید. در این صورت:
-
دقت کنید که آیا فقط به هنگام پوشیدن یک کفش خاص آن علائم را حس میکنید یا خیر؟!
-
همچنین انواع مارک ها و برندهای مختلف کفش را امتحان کنید. زیرا مواد و پارچه مورد استفاده در کفشهای برندهای مختلف ممکن است متفاوت باشد.
جوراب داغ
نوع پارچه و متریال جورابی که میپوشید بسیار مهم است. به عنوان مثال، از پنبه پرهیز کنید! پنبه یک گیاه و فیبر طبیعی است که در ساخت لباس و محصولات دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. اما نکته مهم اینجاست که جورابی که از جنس پنبه تولید شده برای فعالیت روزمره و دویدن مناسب نیست؛ زیرا پا به شدت گرم شده و عرق کرده و پنبه نیز عرق را در تار و پود خود نگه میدارد و باعث میشود که پا مرطوب بماند که در این صورت بیماریهای پوستی نطیر تاوَل و قارچ هم دردسر ساز میشوند. بهتر است از جورابهایی که از جنس Cool Max و سایر الیاف مصنوعی ساخته شدهاند استفاده کنید.
اگر از جوراب پشمی استفاده میکنید باید پشمی مناسب را انتخاب کنید. جورابهای پشمی نیز باعث خارش و سوزش نواحی پا میشوند.
توجه داشته باشید ممکن است به سایر پارچه ها یا رنگهای استفاده شده در جوراب ها حساسیت داشته باشید. بنابراین دقت کنید که هنگام گرم شدن پا یا سوزش پا چه نوع جورابی به پا دارید. ناگفته نماند که ممکن است به محصولات لباسشویی نیز حساسیت داشته باشید، اگر اینطور بود نوع مواد شوینده خود را نیز تغییر دهید.
اگر به جزء تمامی این موارد گفته شده و به غیر از زمانی که ورزش میکنید یعنی در حالت معمول مرتباً سوزش و سوزن سوزن شدن پا و قلقلک در کف پا و یا بی حسی دارید، به همان آسیب عصبی که در ابتدای مقاله گفتیم (نوروپاتی) مربوط میشود. همانطور که گفته شد دیابت یکی از مهمترین دلایل نوروپاتی محیطی است. در این صورت واجب است که یک آزمایش چکاپ بدهید، زیرا دیابت در هر سنی ممکن است به سراغ شما بیاید.
سایر بیماریهایی که میتوانند نوروپاتی محیطی ایجاد کنند شامل ایدز، مصرف بیش از حد الکل، کمبود ویتامین B-12 (کم خونی مخرب)، مسمومیت با فلزات سنگین و اختلالات گردش خون است.
در آخر؛ ورزشهایی مانند پیادهروی برای نوروپاتی محیطی مفید است، زیرا گردش خون در پا را بهبود میبخشد. همچنین ماساژ نیز باعث افزایش گردش خون میشوند.
دیدگاهتان را به اشتراک بگذارید